Skid och friluftsfrämjandet i Glommersträsk.

Tomas Johansson har dokumenterat Skid och Friluftsfrämjandet i Glommersträsk och hur Toppstugan kom till! För att läsa detta klicka på knappen nedan så kommer du till fliken "diverse dokument" här på hemsidan. :)

Brevbäraren uppmanar

 

Bygderådet har blivit kontaktade av Postnord som ville ha hjälp att nå ut med en vädjan de har. Det har börjat nya brevbärare och de har uppmärksammat hur svårt det är att hitta rätt brevlåda när det är många som är dåligt uppmärkta! 

Så de vill be alla att titta över sina brevlådor och märka upp dem med först och främst numret väl synligt 🙂 

De hälsar även att om man har en brevlåda som inte används kan man bara skruva fast locket tills den ska användas igen.  

 

Samhällsbyggnadsförvaltningen meddelar ang. vattenskyddsområdet:

"Vi har tittat närmare på vattenskyddsföreskriften som handlar om Växtnäring då vi uppfattade som att det var den föreskrift som deltagare på mötet hade flest synpunkter om. Den som idag slår jordbruksmarken inom vattenskyddsområdet och som sprider gödsel där är den så kallade verksamhetsutövaren. Det blir därför verksamhetsutövaren som ska söka tillstånd hos våra miljöhandläggare på kommunen då vattenskyddsområdet väl är beslutat och vattenskyddsföreskrifterna blir gällande. Så varje markägare för sig behöver inte söka tillstånd utan det blir verksamhetsutövaren, dvs den som utför jobbet. Vattenskyddsföreskriften om växtnäring gäller spridning av växtnäringsämnen dvs gödslingen och inte att jordbruksmarken slås.

För att söka tillstånd räcker det med ett mejl eller ett brev till miljökontoret med uppgifter om vem som sprider gödsel, hur mycket gödsel som sprids och vilken typ av gödsel som sprids. En förutsättning för att få tillstånd är att jordbruksverkets regler följs. Mer om de reglerna finns att läsa på deras hemsida: Sprida gödsel - Jordbruksverket.se

Kommunen har idag ingen taxa för handläggning av tillstånd för spridning av växtnäring vilket innebär att det inte kommer att kosta något att söka tillstånd. Tillstånd behöver sökas en gång så länge verksamheten blir densamma. Ändras typ av gödsel, mängder eller vilket markområde som ska spridas behöver ändringen meddelas till miljökontoret.

Syftet med kraven på tillstånd är inte att begränsa eller stoppa verksamheter utan för att miljökontoret ska få vetskap om vilka verksamheter som finns där.

Finns fler frågor eller funderingar så är man välkommen att kontakta någon av våra miljöhandläggare. Ring växeln 0960-15500 eller mejla till mbhn@arvidsjaur.se. Ni hittar även kontaktuppgifter på vår hemsida: Personal (arvidsjaur.se) "

Kanelbullens dag

På kanelbullens dag den 4/10 bjöd Glommersträsk Bygderåd på kanelbulle och kaffe/saft i cafeét på Finnbergs 😀 Under dagens gång så var det nästan 100 st fikasugna som besökte oss! Väldigt roligt tycker vi ❤

Gammalt flygfoto Glommersträsk

Hittade en rolig länk där man jämför ett gammalt flygfoto över Glommersträsk från ca 1960 med ett nytaget från 2018/2020! 😀

Klicka på länken nedan: 

Kartor, vägbeskrivningar, flygfoton, sjökort & mycket mer på eniro.se 

 

 


 

Glommersbygdens Pike Cup

För info om Glommersbygdens Pike Cup se fliken "Glommersbygdens Pike", eller tryck på knappen nedan!

Väderprognoser för Glommersträsk:  yr.noSMHI

 

....................................................................................................

 

 

 

 

 

 

Glommersträsk Bygderåd

Vid föreningens årsmöte valdes en ny styrelse för 2022.

Mötet valde Andreas Kaistamaa, Linn Winka, Johan Wikberg, Jessica Järnberg och Inge Lundqvist som ordinarie ledamöter.

Till ersättare valdes Ulrika Wikberg

Som kassör valdes Ove Granlund

Linn Winka valdes som ny administratör av hemsidan glommers.se.

.......................................................

Det tål att tänka på ....

 

 

 

 

Kommentarer

02.07.2022 08:22

ann-christin westermark

:)

Har bott i glommersrräsk :

:


;